woensdag 1 september 2010

Ongelofelijk………… “Man valt van hoog geheven pallet”

Een man is zwaar gewond geraakt, nadat hij van een hoog geheven pallet was gevallen.
Hij was in het bedrijf bezig met werkzaamheden aan de bovenkant van een roldeur. Hij stond op een stapel pallets die door een vorkheftruck op een hoogte van zo'n drie meter waren gebracht toen hij plotseling viel. De man kwam daarbij op zijn hoofd terecht. Zijn toestand is zorgwekkend.

Al jaren vertellen we dat dit ten strengste verboden is. In elke heftruckopleiding komt dit meerdere keren aan bod. Het liften van personen op een heftruck is niet toegestaan, hiervoor gebruiken we een speciale kooi.

Bel ons voor een gedegen opleiding en praktische training van uw personeel.

Weer doden en gewonden bij heftruckongevallen

Week 28
Ook deze week hebben twee verschillende heftruckongevallen weer hun tol geëist. In Delfzijl viel een gewonde en in Venray was een dodelijk slachtoffer te betreuren.
Bij het achteruit rijden werd niet goed gekeken door de heftruckchauffeur en reed daardoor zijn collega aan. Het tweede ongeval betrof een medewerker die klem kwam te zitten met de heftruck en overleed aan zijn verwondingen.
Week 31
Een veelvoorkomend ongeval: een heftruck kantelt en de chauffeur is er onder terecht gekomen. Medische hulp mocht niet meer baten, de heftruckchauffeur is overleden.
Het tweede ongeval van die week betrof een chauffeur die met zijn been bekneld zat in de lepel van een heftruck.

De praktijk leert dat incidenten met interne transportmiddelen als gevolg van oneigenlijk gebruik een aanzienlijke schadepost vormen. Niet alleen door letsel en schade aan personen, machines, stellingen, goederen en gebouwen, maar ook als gevolg van productie- en kwaliteitsverlies.
Geen enkele werkgever zou een werknemer zonder opleiding een vrachtwagencombinatie laten besturen. Toch gebeurt dit wel regelmatig met de heftruck. Vaak omdat het rijden met en bedienen daarvan vaak te makkelijk wordt gedacht. In de praktijk blijkt het een vaardigheid te zijn die met de nodige vakbekwaamheid en deskundigheid van de bestuurder zou moeten worden uitgevoerd. Wellicht dat bovenstaande ongevallen voorkomen hadden kunne worden.

Uit de risico's die het werk voor werknemers oplevert op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn (Risico inventarisatie en evaluatie) zal kunnen worden afgeleid voor welke werknemers onderricht nodig is.
De werkgever moet ervoor zorgen dat aan zijn werknemers doeltreffend en aan hen onderscheiden taken aangepast onderricht wordt verstrekt met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid. (Arbo-wet art.8)
Hijs en hefwerktuigen en alle gemotoriseerde transportmiddelen worden, volgens het Arbo-besluit, bediend door personen die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten. Het begrip "specifieke deskundigheid" is door de wet niet gedefinieerd; een wettelijk heftruckrijbewijs o.i.d. bestaat dus niet. Een gebruikers- en veiligheidsinstructie is dus wel verplicht.
Chauffeurs van hijs en hefwerktuigen opleiden gaat verder dan aanleren hoe een bepaalde machine moet worden bestuurd. Het is zaak om bewust te leren omgaan met veiligheid. Veiligheid voor aanvang van de werkzaamheden, tijdens het werk en na afloop. Maar ook om het toezicht op het naleven van de regels, een gezamenlijke verantwoordelijkheid dus voor zowel werkgever als werknemer. Eenmalig een heftrucktraining organiseren is dus niet voldoende, regelmatig herhalen is van levensbelang.
De trainers van de Chauffeursacademie hebben meer dan 20 jaar ervaring in het verzorgen van gedegen interne transportopleidingen. Daarnaast tellen deze opleidingen mee in de verplichte nascholing voor chauffeurs.

De Chauffeursacademie is gespecialiseerd in de verplichte nascholing van chauffeurs, volgens de Richtlijn Vakbekwaamheid, zowel in het eigen- als beroepsvervoer (code 95, voorheen chauffeursdiploma). De vakbekwaamheid kan worden behouden wanneer, in een periode van vijf jaar, 35 uur nascholing wordt gevolgd. Maar ook andere opleidingstrajecten op het gebied van transport, logistiek, Arbo en veiligheid worden door dit opleidingsinstituut ingevuld. Zij bieden u een uitgebreid pakket aan cursussen. Surf eens naar de site en laat u volledig informeren.

Vrachtwagenchauffeurs eten ongezond

Uit onderzoek van de universiteit van Utrecht blijken chauffeurs erg ongezond te eten. Door de cultuur binnen de branche en de fysieke arbeidsomstandigheden is het voor vrachtwagenchauffeurs lastig om een gezonde leefstijl na te streven. Een chauffeur heeft weinig beweging en een stressvol vak waardoor er niet altijd op een vast tijdstip pauze kan worden genomen. Ook een hieraan verbonden probleem is dat ze de rij- en rusttijden strikt moeten naleven om geen grote boetes op te lopen.
Het schijnt dus heel moeilijk te zijn voor een vrachtwagenchauffeur om gezond te leven. Zeker voor de dames en heren die internationaal rijden. Ze weten nooit waar ze uiteindelijk met de rit eindigen en eten dan maar uit blik en drinken frisdrank of bier.
De meeste willen wel, maar de praktijk van elke dag maakt het hun onmogelijk. Volgens de onderzoekers is het niet realistisch om de ongezonde leefstijl van de chauffeurs af te schuiven op hun eigen verantwoordelijkheid. De meeste chauffeurs vinden hun gezondheid erg belangrijk en ondervinden dagelijks de negatieve kanten van hun slechte conditie. (buiten adem bij laden en lossen, moeilijk de cabine in kunnen komen, hoge bloeddruk, slaap apneu , suikerziekte etc)
Werkgevers moeten de chauffeurs die gemotiveerd zijn om gezonder te leven daarin ondersteunen, Er kan zeker een belangrijke slag worden gemaakt in de bewustwording van gezondheid en conditie van de chauffeur.
De chauffeursacademie uit Nieuwegein biedt een interessante training “leefstijl” aan. Tijdens deze dag zal de chauffeur intrinsiek gemotiveerd worden om zijn gezondheid nu eens met beide handen aan te pakken. Er wordt veel informatie gegeven over onder andere koolhydraten, eiwitten, ongezonde en gezonde vetten, cholesterol en vitamines.
Gezond leven betekent namelijk dat je makkelijker gaat bewegen, meer energie zult hebben. Je voelt je uiteindelijk veel beter en je bent beter bestand tegen stress (werkdruk). Gezonder eten. Meer bewegen. Hét recept om je fitter te voelen. Lekkerder in je vel te zitten. En prettiger te werken. Maar er zijn nog een paar zaken die daarbij helpen. Goed zitten bijvoorbeeld. Op de juiste manier tillen. En uitgerust achter het stuur plaats nemen. Al deze onderwerpen komen uitvoerig aan bod tijdens deze training, die uiteindelijk ook nog eens meetelt in de 35 uur nascholing die elke chauffeur moet volgen om zijn vakbekwaamheid te kunnen behouden.

De Chauffeursacademie is gespecialiseerd in de verplichte nascholing van chauffeurs, volgens de Richtlijn Vakbekwaamheid, zowel in het eigen- als beroepsvervoer (code 95, voorheen chauffeursdiploma). De vakbekwaamheid kan worden behouden wanneer, in een periode van vijf jaar, 35 uur nascholing wordt gevolgd. Maar ook andere opleidingstrajecten op het gebied van transport, logistiek, Arbo en veiligheid worden door dit opleidingsinstituut ingevuld. Zij bieden u een uitgebreid pakket aan cursussen. Surf eens naar de site en laat u volledig informeren.

Recordaantal vacatures in transportsector

De Nederlandse transportsector ziet dit jaar weer een omzetgroei en de prognose voor volgend is dat deze groei zal blijven stijgen. Daarmee heeft de transportmarkt het dal nu 'definitief achter zich gelaten'. Vanaf begin dit jaar nam ook het vacatureaanbod maandelijks toe en het meest in de transportsector. Het aantal vacatures is sinds februari 2009 niet zo hoog geweest.
Eindelijk weer eens positieve berichten uit een sector die het de afgelopen jaren toch enorm zwaar heeft gehad. Maar er zijn nu weer voldoende kansen op een mooie baan binnen de transport en logistiek branche.

Maar helaas kunnen we ook dagelijks in allerlei media vernemen dat bij de sterke toename van de werkzaamheden binnen deze sectoren ook het aantal ongevallen en incidenten hand over hand toeneemt. Veel ongevallen en bijna-ongevallen zijn terug te voeren op gebrek aan kennis of onvoldoende bewustheid van de risico's bij diegenen die het werk uitvoeren of die daarbij direct betrokken zijn.
Dit is ook een van de belangrijkste redenen, naast het verbeteren van de verkeersveiligheid, waarom de Richtlijn Vakbekwaamheid voor chauffeurs is ingevoerd
Goede opleidingen en gedegen instructies, met name bij risicovol werk, zijn dus van groot belang bij het voorkomen van ongevallen en incidenten.
Daarnaast is belangrijk dat de huidige en toekomstige chauffeurs en logistiek personeel kansen krijgen om zich professioneel te ontwikkelen en om hun kwaliteiten en competenties zo goed mogelijk te benutten en te verbeteren.

Het opleidingsaanbod van de ChauffeursAcademie biedt een ruime keuze in gedegen opleidingen en trainingen. Het opleidingsinstituut is gespecialiseerd in de verplichte nascholing van chauffeurs, volgens de Richtlijn Vakbekwaamheid, zowel in het eigen- als beroepsvervoer (code 95, voorheen chauffeursdiploma). De vakbekwaamheid kan worden behouden wanneer, in een periode van vijf jaar, 35 uur nascholing wordt gevolgd. Maar ook andere opleidingstrajecten op het gebied van transport, logistiek, Arbo en veiligheid worden door dit opleidingsinstituut ingevuld. Zij bieden u een uitgebreid pakket aan cursussen. Surf eens naar de site en laat u volledig informeren.