woensdag 1 september 2010

Vrachtwagenchauffeurs eten ongezond

Uit onderzoek van de universiteit van Utrecht blijken chauffeurs erg ongezond te eten. Door de cultuur binnen de branche en de fysieke arbeidsomstandigheden is het voor vrachtwagenchauffeurs lastig om een gezonde leefstijl na te streven. Een chauffeur heeft weinig beweging en een stressvol vak waardoor er niet altijd op een vast tijdstip pauze kan worden genomen. Ook een hieraan verbonden probleem is dat ze de rij- en rusttijden strikt moeten naleven om geen grote boetes op te lopen.
Het schijnt dus heel moeilijk te zijn voor een vrachtwagenchauffeur om gezond te leven. Zeker voor de dames en heren die internationaal rijden. Ze weten nooit waar ze uiteindelijk met de rit eindigen en eten dan maar uit blik en drinken frisdrank of bier.
De meeste willen wel, maar de praktijk van elke dag maakt het hun onmogelijk. Volgens de onderzoekers is het niet realistisch om de ongezonde leefstijl van de chauffeurs af te schuiven op hun eigen verantwoordelijkheid. De meeste chauffeurs vinden hun gezondheid erg belangrijk en ondervinden dagelijks de negatieve kanten van hun slechte conditie. (buiten adem bij laden en lossen, moeilijk de cabine in kunnen komen, hoge bloeddruk, slaap apneu , suikerziekte etc)
Werkgevers moeten de chauffeurs die gemotiveerd zijn om gezonder te leven daarin ondersteunen, Er kan zeker een belangrijke slag worden gemaakt in de bewustwording van gezondheid en conditie van de chauffeur.
De chauffeursacademie uit Nieuwegein biedt een interessante training “leefstijl” aan. Tijdens deze dag zal de chauffeur intrinsiek gemotiveerd worden om zijn gezondheid nu eens met beide handen aan te pakken. Er wordt veel informatie gegeven over onder andere koolhydraten, eiwitten, ongezonde en gezonde vetten, cholesterol en vitamines.
Gezond leven betekent namelijk dat je makkelijker gaat bewegen, meer energie zult hebben. Je voelt je uiteindelijk veel beter en je bent beter bestand tegen stress (werkdruk). Gezonder eten. Meer bewegen. Hét recept om je fitter te voelen. Lekkerder in je vel te zitten. En prettiger te werken. Maar er zijn nog een paar zaken die daarbij helpen. Goed zitten bijvoorbeeld. Op de juiste manier tillen. En uitgerust achter het stuur plaats nemen. Al deze onderwerpen komen uitvoerig aan bod tijdens deze training, die uiteindelijk ook nog eens meetelt in de 35 uur nascholing die elke chauffeur moet volgen om zijn vakbekwaamheid te kunnen behouden.

De Chauffeursacademie is gespecialiseerd in de verplichte nascholing van chauffeurs, volgens de Richtlijn Vakbekwaamheid, zowel in het eigen- als beroepsvervoer (code 95, voorheen chauffeursdiploma). De vakbekwaamheid kan worden behouden wanneer, in een periode van vijf jaar, 35 uur nascholing wordt gevolgd. Maar ook andere opleidingstrajecten op het gebied van transport, logistiek, Arbo en veiligheid worden door dit opleidingsinstituut ingevuld. Zij bieden u een uitgebreid pakket aan cursussen. Surf eens naar de site en laat u volledig informeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten